Energiebesparing in huis
Energiebesparen in huis kan in elk huishouden. Door het besparen of zuiniger omgaan met energie gebruikt u minder energie en daarom heeft u ook minder energiekosten. Daarnaast heeft het invloed op het milieu, omdat u minder uitstoot heeft komt dat ten goede van het klimaat. Kijk mee wat jij kan doen om ook te besparen met onze 12 tips hieronder.
12 Tips voor energiebesparing in huis
1: Lampen vervangen voor LED verlichting
Gooi die oude halogeen en gloeilampen maar weg want dat zijn enorme energieverspillers. Ik moet dat bovenstaande even corrigeren want weggooien is niet de beste manier, maar bewaar ze bij elkaar en lever de dan in bij een afleverpunt zie link https://www.wecycle.nl/nl-nl/inleverpunt-zoeken
Voor energiebesparing in huis is het slim om al je lichtbronnen te vervangen voor LED verlichting. Dit is veel zuiniger in gebruik ( ca 85 % voor een gloeilamp en ca 75% voor een hallogeenlamp ). Daarnaast gaan ze ook nog eens 10 x zo lang mee als een gloeilamp. De aanschafprijs is hoger dan een ouderwetse gloeilamp maar door de levensduur en het zuinige verbruik heb je dat er zo weer uit.
Naast dat het energiezuiniger is bespaar je er dus ook direct geld mee op de lange termijn. En het milieu is er trouwens ook heel erg blij mee. Trouwens LED lampjes zijn overal tegenwoordig te koop, zelf bij de supermarkt, de drogist en ook gewoon bij de action of ikea.
2: Haal apparaten uit de stand-bij modus
Veel apparaten staan tegenwoordig in de slaapstand. Je hoeft je muis maar te bewegen en je computer staat weer op het scherm waar je was gebleven. Ook je tv staat tegenwoordig in de stand-by modus omdat veel smart tv's met het internet zijn verbonden. Volgens een amerikaans onderzoek naar de stand-by stand van apparaten kwam er als conclusie uit dat dit enorme energie verbruikers zijn! zie link: https://www.eigenhuis.nl/actueel/201407030952-apparaten-in-slaapstand-slurpen-stroom#/
Energiebesparing in huis kan je dus gemakkelijk regelen als je dit hoort. Het kan dus zomaar zijn dat de apparaten zonder dat je het weet gewoon enorm veel energie verbruiken terwijl je het niet doorhebt. En je ze tevens niet gebruikt maar wel aan laat staan. Zet daarom gewoon altijd je computer uit als je ermee klaar bent en laat niet je printer in stand-by staan als je die niet gebruikt. En vergeet niet als je op vakantie gaat om gewoon de stekkers eruit te halen van alles wat geen stroom nodig heeft. Een stekkerdoos waarop een aan/uit knop zit kan dan ook handig zijn om te hebben. Ik zou wel de koelkast aan laten staan, anders moet je na de vakantie aan het werk.
3. Energiezuinige apparaten aanschaffen ( nadat de oude kapot zijn )
Bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke producten is het verstandig om te kijken naar het energieverbruik van het product. Als je huishoudelijke apparaten aan vervanging toe zijn kies dan voor een apparaat met een A+++ energielabel.
Dat zijn energiezuinige apparaten die op dat moment het zuinigst zijn in zijn categorie. Door de snelle ontwikkelingen op dat gebied doe je er verstandig aan om goed naar het energielabel te kijken of je de juiste koopt. Koop pas nieuwe huishoudelijke apparaten als de oude versleten of kapot zijn. Het is voor het milieu beter om langer te doen met hetgeen we hebben. Pas als je besloten hebt om nieuw te kopen let dan goed op dat je de zuinigste koopt. Dat scheelt gelijk in energieverbruik en kosten. Ook kan je goed kijken naar het gebruik van je apparaten, heb je bijvoorbeeld zonnepanelen dan is het voordelig om je wasmachine en vaatwasser overdag aan te zetten zodat je gebruik kan maken van de zonne-energie.
4. Slimme thermostaat
Verwarmen van je huis kan je perfect regelen met een slimme thermostaat. De slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jou gedrag. Dit kan door de handige functies die een slimme thermostaat allemaal heeft. Zo kan je hem op afstand bedienen en geeft die inzage in je stook en energieverbruik. Ook kan je instellen wanneer je thuis bent en wanneer niet zodat die niet altijd aan blijft staan en je huis verwarmt terwijl je er niet bent.
Door je huis slim te verwarmen is een slimme thermostaat een goede keuze om energie te besparen. Als je bewust met je energieverbruik kan omgaan kan je dat al ca 25% besparen aan gaskosten.
Maar niet alleen een slimme thermostaat kan je daarbij helpen, zelf kan je natuurlijk ook veel doen om te zorgen dat je minder verwarming gebruikt en zo kosten kan besparen. Probeer bijvoorbeeld eens om iets korter te douchen of bijvoorbeeld een dikke trui en lekker warme sokken aan te trekken in de avond. Je kan dan gemakkelijk de verwarming een paar graden lager zetten zonder dat je het merkt. Dat is gemakkelijk en snel besparen.
Voor meer informatie zie https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/slimme-thermostaat/
5. Tocht en kou verminderen
Om je huis warmer te houden en minder aan stookkosten kwijt te zijn is het verstandig om je huis goed na te kijken op kieren en spleten.
Je zet al snel de verwarming een beetje hoger als je koude tocht voelt in je huis. En daardoor moet je verwarming steeds aan blijven staan. Het is verstandiger om goed te kijken waar de tocht vandaan komt en daar iets aan te doen.
Veel voorkomende tochtplekken
- Deuren
- Brievenbus
- Ramen
- Vloer
- Zolder
- Muren
Een leuke en gemakkelijke manier om te kijken waar de tocht vandaan komt is met een waxinelichtje. Zie de link met uitleg en oplossingen https://warmerhuis.nl/tocht-in-huis-verhelpen
6. Isolatie aanbrengen
Je huis goed isoleren is een slimme investering van je woning. Je verbeterd daarmee het wooncomfort en je bent daarnaast bezig om je huis energiezuinig te maken. Naast dat het wooncomfort verbeterd is het ook zo dat je hierdoor een lagere energierekening kan verwachten en dat door het goed te isoleren je goed bezig bent voor het milieu.
Door het isoleren neemt vaak ook de waarde in je huis toe. Veel kopers vinden het tegenwoordig belangrijk dat het huis een goede isolatie norm heeft en dat het daarmee ook een positief energielabel krijgt.
Je kan verschillende onderdelen in je huis aanpakken om de isolatie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, kruipruimte isolatie en ook dubbele beglazing in je huis zetten levert een flinke besparing op.
Wil je dus gaan besparen in huis dan is het isoleren een slimme stap. Isoleren binnenhuis kan je gemakkelijk zelf doen, en veel websites online hebben handige tips. zie ook onze pagina www.energiezaken.nl/isoleren
7. Warmtepomp
Het verwarmen van uw woning door middel van een warmtepomp is een goed investering om beter met het milieu bezig te zijn en ook om flink of helemaal te besparen op gaskosten. Een warmtepomp is en duurzame manier voor verwarmen van uw huis en het leveren van warm tap water. Het is een systeem wat gemakkelijk uitgelegd kan worden als een airco, deze kan warme en koude lucht in je woning verzorgen. Het is wel een complexe installatie met de nodige investering. Mocht je er voor kiezen om dit te overwerken kijken dan even op de volgende website https://www.feenstra.com/warmtepomp/
Daar staat uitgebreid beschreven hoe het proces werkt en wat je kan verwachten.
8. Zonnepanelen installeren
Door het gebruik van zonne-energie ben je direct duurzaam bezig en is dit ook energiebesparend. Dit komt doordat de energie die door de zon wordt geproduceerd een hernieuwbare energiebron is. Deze kan nooit opraken en door het gebruik van zonnepanelen heb jij je eigen energievoorziening. Het is wel zo dat eerder je gebruik kan maken zonne-energie je eerst zonnepanelen moet instaleren op je dak. Dit vergt in het begin een flinke investering. Een directe besparing is het niet, en voor mensen met minder of geen budget is dit feitelijk geen optie. Je kan wel tegenwoordig gebruik maken van huur of lease contracten om zonnepanelen te instaleren maar dan is het de vraag of dit zinvol is. Je bent uiteindelijk wel goed bezig voor het milieu en het klimaat. Maar een echte besparing levert het pas om na enkele jaren. Meer informatie zie onze pagina www.energiezaken.nl/zonnepaneel
9. Waterverbruik verminderen
Door het waterverbruik te verminderen kan je ook energie besparen. Door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop kan je direct besparen op je watergebruik.
Het is namelijk zo dat we gemiddelde 120 liter water per dag gebruiken per persoon en dat bijna 50 liter hiervan gebruikt wordt voor het douchen. Een normale doucheknop levert 8.6 liter per minuut. Terwijl een waterbesparende douchekop gemiddelde 7.7 liter verbruikt. Dat is al een kleine besparing op elke minuut die je per dag doucht. Design douchekoppen of een comfortdouche leveren gemiddeld 15,9 liter per minuut. Het gebruik van een waterbesparende doucheknop is dan zeker de moeite waard.
Als je dit zou combineren met korter douchen dan ben je energiezuinig bezig en zal je dit gaan terugzien op je energie verbruik. Uiteindelijk levert dit dus ook een besparing op je energienota op doordat je minder gas verbruikt heb.
zie een interessante link over waterverbruik https://www.h2owaternetwerk.nl/vakartikelen/waterbesparing-door-burgers-welke-maatregelen-zijn-mogelijk-en-hoe-overtuig-je-mensen
10. CV ketel vervangen
Energie besparen met een zuinige cv-ketel is een goede investering om te besparen. Als je dit eventueel zou combineren met een warmtepomp ben je duurzaam bezig. Mocht je alleen de oude cv ketel willen vervangen voor een nieuwe zuinige ketel dan ben je al gauw meer dan 10% zuiniger uit. Dit komt omdat de techniek in de cv ketel steeds wordt verbeterd en ze daarom energiezuiniger worden. Het kan al zo zijn dat door het vervangen van een oude cv ketel naar een nieuwe zuinige cv ketel je al gauw enkele honderden euro's per jaar kan besparen. Heb je op het moment geen financieele ruimte om een nieuwe cv ketel aan te schaffen. Dan zijn er tegenwoordig steeds meer bedrijven waar je ze kan huren of zelf leasen. Je moet dan wel goed uitrekenen of het financieel dan nog steeds voordeliger is. Meer hierover zullen we later in een apart artikel schrijven.
11. Bewust omgaan met de energie
Veel mensen houden er niet van maar toch is het verstandig om af en toe toch even stil te staan bij het gebruik van energie. Door je energienota te vergelijken ben je al bezig om bewuster met kosten bezig te zijn. Maar ook door bewuster om te gaan met het gebruik van energie kan je al direct veel besparen.
Als voorbeeld kan je denken aan:
- dikke trui aantrekken in de avond om de verwarming wat minder aan te zetten.
- minder lang te douchen
- lichten aanzetten als je weg bent
- apparaten uitzetten als je ze niet gebruikt
- ramen en deuren dicht houden in de winter.
- vaatwasser en wasmachine aanzetten als ze vol zijn.
Als je er zelf even voor gaat zitten en om je heen kijkt heb je misschien zelf nog ideeën waar je gelijk mee kunt beginnen.
12. Voordelige energieleverancier
Besparen op energiekosten is een makkelijke stap die iedereen kan maken zonder dat het veel moeite kost. Door het jaarlijks vergelijken van de energieleveranciers kan je al vele euro's besparen. Veel aanbieders willen graag dat je een contract voor meerdere jaren afsluit zodat ze zeker weten dat je klant blijft. Het nadeel daarvan is dat je wellicht teveel gaat betalen in de komende jaren voor je gas en licht. Jaarlijks je energie vergelijken en overstappen is een goede 1ste stap om te besparen en geld over te houden. Lees ook het verhaal van Huub en Cynthia, die teveel betaalde en na het vergelijken een nieuw voordelig contract afsloten. https://www.nu.nl/geldzaken/6127865/cynthia-en-huub-kunnen-besparen-op-energie-ga-zo-mee-in-een-aanbieding.html
Wil je zelf ook kijken of je kan besparen met jou energiekosten, vul vrijblijvend onderstaande energie vergelijker in.