Waarom krijg ik een opzegvergoeding

Wanneer betaal ik een opzegvergoeding is een veel gestelde vraag. De opzegvergoeding wordt soms ook wel een opzegboete of overstapboete genoemd. Je kan een opzegvergoeding krijgen als je eerder dan afgesproken je energiecontract beeindigd dan vooraf is afgesproken. Omdat de energieleverancier er vanuit is gegaan dat je voor die periode klant blijft, meestal zijn de contracten 1 of 3 jaar. Als je dan besluit dat je eerder je energiecontract opzegt kan het zo zijn dat je een opzegboete kan krijgen.

Hoe weet ik of ik een opzegboete krijg?

Opzegboete krijgen is nooit leuk, daarom is het verstandig voordat je gaat overstappen op een nieuwe energieleverancier om even te controleren of dit van toepassing is op jou geval. Tot 25 januari 2020 konden energieleveranciers dit controleren voor iedereen die een contract had lopen bij andere leverancier. Op dit moment is dat niet meer mogelijk en is het dus raadzaam om even goed je energiecontract na te lezen. Mocht je er niet uitkomen neem dan even contact op met je energieleverancier. Contactgegevens van alle energieleveranciers hebben wij op deze pagina staan Leveranciers

Hoogte van een overstapboete / opzegvergoeding

De hoogte van een opzegvergoeding is vastgesteld. Dat betekend dat je vooraf weet hoeveel deze zal bedragen en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder hebben wij in een overzicht de bedragen staan en de looptijden die hierbij horen.

Overstappen en opzegboete

Overstappen van energieleverancier is altijd mogelijk en op elk moment. Wel is het zo dat je eventueel te maken krijgt met een opzegvergoeding. Door het schema hierboven weet je wat je kan verwachten wat je moet gaan betalen als je voortijdig je huidige contract opzegd. Waarschijnlijk heb je de energievergelijker op onze site gebruikt en ben je erachter gekomen dat je maandelijks veel geld kan overhouden als je zou overstappen naar een andere energieleverancier.  Maar hou dan wel rekening met de opzegvergoeding want anders ben je straks duurder uit als je bent overgestapt en was het beter geweest als je had gewacht totdat het contract was afgelopen of de opzegvergoeding lager was.

Hoe weet ik of mijn energieleverancier een opzegboete gaat berekenen?

De energieleverancier is vrij om dat te doen en zal dit waarschijnlijk ook in zijn algemene voorwaarde hebben opgenomen. Wel kan het zijn dat er energieproviders zijn die besluiten om geen opzegvergoeding te berekenen, maar om de welkomspremie niet uit te betalen. Welkoms korting of premie zijn meestal bedragen die energieleveranciers beloven als je een energiecontract afsluit. Meestal is het bedrag hoger op het moment dat je een contract afsluit voor 3 jaar. Dit bedrag wat soms honderden euro's is wordt meestal aan het einde van de 3 jaar uitgekeerd. Meestal wordt dat niet direct op je rekening gestort maar verrekenen ze dat met 1 of 2 maanden aan energienota's.

Het kan dus zijn dat je deze vergoeding dan niet meer krijgt maar dat je dan geen opzegvergoeding krijgt. Kijk het dus goed na voordat je gaat overstappen.

Je kan bij ons altijd alle energie aanbieders vergelijken en wij zeggen je huidige contract voor je op. Ook heb je bij ons 14 dagen bedenktijd en kan je altijd van je nieuwe aanvraag af als je erachter komt dat je toch niet voordelig uit bent.

Mocht je toch er niet uitkomen neem dan contact met ons op dan gaan we samen kijken wat de beste oplossing voor je is.

Hieronder de energie vergelijker. Probeer hem vrijblijvend en kijk hoeveel geld je kan overhouden om leuke dingen te doen.