Groene energie

Groene stroom en duurzame energie

Groene stroom of groene energie komt gegarandeerd uit duurzamen bronnen. Dit is de energie die vrijkomt uit hernieuwbare bronnen zoals windkracht ( windmolens ), zonne-energie ( zonnepanelen ), biomassa en waterkracht. Met het kiezen van groene stroom draag je bij aan een beter klimaat. Dit komt omdat er met de opwekking van groene energie geen grondstoffen of brandstoffen verloren gaan die in de toekomst op kunnen raken. Dit in vergelijking met grijze stroom ( fossiele brandstoffen ).

Zonne-energie - windmolens - biomassa - waterkracht

Zonnepanelen worden gebruikt voor het opwekken van zonne-energie. Dit is een hernieuwbare energiebron omdat de zon nooit opraakt en wij op deze manier duurzame energie kunnen opwekken.

Windmolens of windturbine's zijn ook een een duurzame energiebron omdat de wind altijd waait. Soms harder dan weer zachter. Maar het is eindeloos vandaar dat het een hernieuwbare energiebron is.

Biomassa duurzame energie
Biomassa is het opwekken van groene duurzame energie door verbranding van bijvoorbeeld mest of resthout. Het is hernieuwbare energiebron omdat het weer kan aangroeien.
Waterkracht duurzame energie energeizaken.nl
Waterkracht is een duurzame energiebron. Doordat water in de schoepen loopt en de turbine laat draaien, wordt op die manier groene duurzame energie opgewekt

Groene duurzame stroom afnemen

Als je groene stroom afneemt dan krijg je ook gewoon stroom uit je stopcontact. Daar zit verder geen verschil in. Het is namelijk zo dat er in nederland 1 stroomnetwerk is waar alle stroom over wordt vervoerd. Hier zit dus ook het grijze stroom in. Op het moment dat je besluit om een energieleverancier te kiezen die groene stroom levert, wordt het aandeel wat is opgewekt door duurzame hernieuwbare energiebronnen groter in het netwerk. Het betekend dan dat er meer van deze energie in het energienetwerk wordt gestopt. Jou aandeel hierin is dus hetgeen wat je verbruikt. Dat verbruik wordt dus als duurzame groene stroom in het energienetwerk geleverd. Op het moment dat zoveel mogelijk huishoudens dit zullen doen, zal dus het aandeel groene energie steeds groter worden en het aandeel grijze energie wordt daarmee kleiner.

Meer groene stroom, minder grijze stroom

Door meer duurzame energie te gebruiken en op te wekken, zal het aandeel grijze stroom steeds minder worden. Je moet dan wel denken dat we daarvoor wel veel meer windmolens en zonne-energie moet plaatsen om aan de vraag van hernieuwbare duurzame groene stroom te voorzien. Er zijn doelstellingen om in de toekomst volledig het grijze stroom te verminderen tot nihil.

Dit zou een mooie uitkomst zijn maar dan moet er nog wel veel gebeuren om alles compleet op duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Het is namelijk zo dat in de nacht en in de winter er veel minder zonuren zijn, en dan is de opbrengst uit deze duurzame energiebron ook minder.

Groene energie afsluiten

Wil je ook deelnemen aan een beter klimaat en overstappen op een duurzame energieleverancier die groene stroom aanbied. Vul dan onderstaande energievergelijker in en kijk welke partij het best bij je past.