Kosten stroom en gas

Wat zijn eigenlijk de kosten voor stroom en gas en wat zijn eigenlijk mijn verbruikkosten. Dit zijn meerdere vragen maar we gaan er antwoord op proberen te geven.

Kosten voor gas en licht zijn kosten die elk huishouden maandelijks moeten betalen. Samen met water zijn dit ook wel de zogehete nutsvoorzieningen. Maar wat kosten nou precies deze energiebronnen.

Kosten gas

De kosten voor gas in 2021 zijn gemiddeld 79 cent voor een kubieke meter gas. Daarnaast betaal je vast kosten aan je energieleverancier en aan de netbeheerder. Deze zorgen ervoor dat je het gas geleverd krijgt. Het gemiddelde van 79 cent bestaat daarnaast ook weer uit diverse opgebouwde kosten. Zo kost een kale kubieke meter gas slechts € 0,21 cent maar komt hierbij nog de btw erboven op. Een gemiddeld gasverbuik is per huishouden zo'n 1410 kubieke meter en dat komt uit op ongeveer € 113,- per maand.

Kosten stroom

De kosten voor stroom komt gemiddeld uit op ca € 0,22 per kWh. Daarnaast bestaal je nog vaste kosten aanje energieleverancier en netbeheerder. De kale kosten per kWh zijn ongeveer € 0,07 cent. Daarop komen nog kosten voor energiebelasting + opslag duurzame energie ( ca € 0,15 per kWh ) zie ook deze website voor meer informatie https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/energierekening/

Verschillen in kosten bij de energieleveranciers

De verschillen in de energieleveranciers zit bij het gedeelte van de leveringskosten. Alle energieleveranciers kunnen zelf bepalen wat ze als leveringkosten gaan rekenen aan de klanten. Zo kan het dus voorkomen dat een bedrijf dat weinig kosten heeft aan reclame, kantoor en personeel veel lagere leveringkosten kan hanteren dan een grote speler in de energiemarkt. Hierdoor kunnen er grote verschillen onstaan in de maandelijke kosten van energie aanbieders.

Het is daarom ook raadzaam om je energiecontract te vergelijken met alle aanbieders om zo te kijken wat je kan besparen. Want besparen kan namelijk altijd.

Verbruik stroom en gas

Verbruik van stroom en gas is altijd verschillend per huishouden. Iemand die graag heel de dag warm thuis zit zal de verwarming altijd aan hebben staan en zo meer gasverbuik hebben dan iemand die heel de dag buiten de deur werkt. Ook de grote van een huis en de manier waarop er isolatie is toegepast kan veel uitmaken op het maandelijks verbruik en zo ook op de maandelijke kosten.

Besparen op het verbruik

Wil je besparen op je verbruik en daarmee ook besparen op je energiekosten? Kijk eens op de website bij besparen www.energiezaken.nl/besparen

Daar kan je handige tips vinden om je huis energiezuiniger te maken en darmee te gan besparen op je energiekosten. Omdat die meestal enige tijd kost is het voor nu alvast slim om je energiecontract te vergelijken met andere aanbieders om alvast een goedkopere energieleverancier te hebben. Je kan met het overstappen naar een voordelige energieleverancier soms wel tot € 350,- per jaar besparen. Daarmee hou je geld over om andere dingen te doen.

Vergelijk nu energieleveranciers en kijk wat e kan overhouden