Energie bespaartips voor in de zomer

Wil je op energie besparen en met name op de kosten dan is de zomer een mooie periode om daar mee te beginnen. De zomer is namelijk geschikt om je te helpen met die voornemen. De zon, de warmte en de lange droge periode bieden een goede basis om flink te gaan besparen op je energierekening

Hieronder hebben we een lijstje samengesteld met 10 tip om energie te besparen in de zomer. Het zijn over het algemeen makkelijke tips die je snel kan doorvoeren in jou dagelijkse leven.

1. Was buiten laten drogen

Een makkelijke tip om direct te besparen op energie is de was op te hangen en te laten drogen in de buitenlucht. Hierdoor kan je de wasdroger uit laten staan en bespaard dat weer in het energieverbruik. Een waslijn spannen in de tuin is heel gemakkelijk en je kan altijd een wasrek kopen. Heb je geen tuin maar wel een balkon, probeer het dan daar te drogen. Of gewoon in een waskamer als je die hebt. Het laten drogen van kleding zonder de wasdroger te gebruiken bespaard op de langer termijn veel energie.

2.  Ramen en Deuren dicht

In de zomer wil je graag je huis koel en fris houden. Daarvoor is het belangrijk dat je ramen en deuren goed dicht houd. Doordat je de ramen en deuren dicht houd blijft de warmte in de zomer ook buiten. Als je ramen en deuren gaat openzetten dan komt de warmte naar binnen en moet je daarna met airco's of ventilators gaan proberen het weer koel te krijgen. Vooral een airco kost veel energie. Probeer door de warmte buiten te houden, dat scheelt een hoop energie omdat je dan niet of minder hoeft te koelen.

3. Gebruik geen airco

Het gebruik van een airco kost enorm veel energie en dat is zonde. Iedereen snapt dat het lekker is om in de avond de airco aan te zetten om koel te gaan slapen. Wat je ook kan proberen is om overdag zo min mogelijk warmte in huis te laten komen en in de avond als de zon onder is het raam open te zetten. Meestal koelt het in de avond flink af zodat je die frisse lucht kan gebruiken om je huis te koelen. Het gebruik van een airco is niet energiezuinig en kost veel energie, het is beter om gebruik te maken van een ventilator, die levert dan wel geen koele lucht zoals een airco maar kan wel verkoeling bieden in de nacht als je raam open staat en het afkoelt in de avond. Let er wel op dat je in de ochtend alles weer dicht doet zodat je de warmte buiten houdt.

4. Zonnescherm of verduistering

Wil je de warmte in de zomer buiten houden dan is het verstandig om te kijken naar manieren om de warmte enigszins buiten te houden. Dit kan door zonneschermen te laten plaatsen of te zorgen voor verduistering voor de ramen. Hierdoor hou je de warmte buiten en hoef je geen energiekosten te gebruiken om de ruimtes weer te koelen.

5. Koelkast of vriezer in de schuur

Veel huishoudens hebben meestal een extra koelkast of vriezer in de schuur staan. Dat kan hartstikke makkelijk zijn tijdens een zomerse BBQ of een leuke zaterdagavond maar voor de energierekening is dit meestal niet goed. Het is namelijk vaak zo dat deze koel en vrieskasten meestal oude modellen zijn die ooit een keer over waren. Deze zijn dus over het algemeen nog niet zo energiezuinig als de huidige koel en vrieskasten. Ook is het zo dat veel schuren in de zomer heel erg warm worden waardoor deze apparaten extra hard moeten werken om de spullen die erin liggen op temperatuur te houden. Om extra te besparen is het zinvol om deze apparaten weg te doen of uit te zetten als ze niet geheel gebruikt worden. Dit kan je al gauw tientallen euro's per jaar besparen.

Het is ook handig om te weten dat een vriezer bijvoorbeeld heel hard moet werken om te koelen als die vol met aangekoekt ijs zit. Laat de vriezer dan geheel ontdooien en zet hem weer aan. Ook is het zo dat het een koelkast en vriezer heel veel energie kost als er heel weinig spullen in liggen. Het kan dan slim zijn om wat massa in de koel of vrieskast te leggen om de kou vast te houden. Ligt er te weinig in en kan je het in je andere koel of vriezer leggen, dan is dat slim om te doen.

6. Tuinverlichting op LED en zonne-energie

Heb je een mooie tuin en wil je in de avond daarvan genieten, dan heb je meestal ook wel voor de gezelligheid een paar mooie lampjes in de tuin. Tegenwoordig kan je deze tuinverlichting allemaal op zonne-energie kopen. Dat scheelt enorm in de kosten omdat die geheel door de zon wordt geleverd. Daarnaast scheelt het ook veel werk omdat je geen stroomkabels door de tuin hoeft aan te leggen.

7. Zet de cv ketel op zomerstand of zet hem uit

Veel cv ketels hebben de optie om deze tijdens de zomer op zomerstand te zetten. Daarmee zet je de centrale verwarming tijdelijk stop. Het warm water gedeelte blijft dan wel gewoon doorlopen zodat je wel kan blijven douchen. Het kan energie besparen omdat vaak in de zomer de avonden en ochtenden koud kunnen zijn en daardoor de cv ketel kan aanspringen om alles op te warmen. Meestal als de zon doorkomt warmt deze het huis al op dus is dit eigenlijk zonde van de energie. Niet alle cv ketels hebben deze optie. Je doet er goed aan om dit in de gebruiksaanwijzing van de cv ketel te controleren. Mocht je cv ketel niet over deze stand beschikken, zet dan gewoon de thermostaat op het laagste dan weet je ook dat die niet aanspringt op een frisse zomer ochtend.

8. Zet apparaten uit die je niet gebruikt

Veel apparaten staan tegenwoordig in de slaapstand. Je hoeft je muis maar te bewegen en je computer staat weer op het scherm waar je was gebleven. Ook je tv staat tegenwoordig in de stand-by modus omdat veel smart tv's met het internet zijn verbonden. Volgens een amerikaans onderzoek naar de stand-by stand van apparaten kwam er als conclusie uit dat dit enorme energie verbruikers zijn! zie link: https://www.eigenhuis.nl/actueel/201407030952-apparaten-in-slaapstand-slurpen-stroom#/

Het kan dus zomaar zijn dat de apparaten zonder dat je het weet gewoon enorm veel energie verbruiken terwijl je het niet doorhebt en je ze tevens niet gebruikt. Zet daarom gewoon altijd je computer uit als je ermee klaar bent en laat niet je printer in stand-by staan als je die niet gebruikt. En vergeet niet als je op vakantie gaat om gewoon de stekkers eruit te halen van alles wat geen stroom nodig heeft. Een stekkerdoos waarop een aan/uit knop zit kan dan ook handig zijn om te hebben. Ik zou wel de koelkast aan laten staan, anders moet je na de vakantie aan het werk.

9. Installeer zonnepanelen

Door het gebruik van zonne-energie ben je direct duurzaam bezig en is dit ook energiebesparend. Dit komt doordat de energie die door de zon wordt geproduceerd een hernieuwbare energiebron is. Deze kan nooit opraken en door het gebruik van zonnepanelen heb jij je eigen energievoorziening. Het kost je dan in de zomermaanden zolang de zon schijnt geen energie, en de energie die je extra opwekt lever je weer terug aan het energienet. Daar krijg je de komende jaren nog een kleine vergoeding voor ook.

Het is wel zo dat eerder je gebruik kan maken zonne-energie je eerst zonnepanelen moet instaleren op je dak. Dit vergt in het begin een flinke investering. Een directe besparing is het niet, en voor mensen met minder of geen budget is dit feitelijk geen optie. Je kan wel tegenwoordig gebruik maken van huur of lease contracten om zonnepanelen te instaleren maar dan is het de vraag of dit zinvol is. Je bent uiteindelijk wel goed bezig voor het milieu en het klimaat. Maar een echte besparing levert het pas om na enkele jaren. Meer informatie zie onze pagina www.energiezaken.nl/zonnepaneel

10. Waterverbruik verminderen

Door het waterverbruik te verminderen kan je ook energie besparen. In de zomer is het al erg warm en misschien ben je dan wel in de gelegenheid om minder warm en korter te douchen. Dat scheelt enorm in je gasverbruik en kan je een leuke besparing opleveren. ook door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop kan je direct besparen op je watergebruik.

Het is namelijk zo dat we gemiddelde 120 liter water per dag gebruiken per persoon en dat bijna 50 liter hiervan gebruikt wordt voor het douchen. Een normale doucheknop levert 8.6 liter per minuut. Terwijl een waterbesparende douchekop gemiddelde 7.7 liter verbruikt. Dat is al een kleine besparing op elke minuut die je per dag doucht. Design douchekoppen of een comfortdouche leveren gemiddeld 15,9 liter per minuut. Het gebruik van een waterbesparende doucheknop is dan zeker de moeite waard.

Als je dit zou combineren met korter douchen dan ben je energiezuinig bezig en zal je dit gaan terugzien op je energie verbruik. Uiteindelijk levert dit dus ook een besparing op je energienota op doordat je minder gas verbruikt heb.

zie een interessante link over waterverbruik https://www.h2owaternetwerk.nl/vakartikelen/waterbesparing-door-burgers-welke-maatregelen-zijn-mogelijk-en-hoe-overtuig-je-mensen