Wat is het gemiddelde energie verbruik

Wat is het gemiddelde energie verbruik en wat moet ik invullen als verbruik in de energie vergelijker


Het energie verbruik verschilt per huishouden en is eigenlijk altijd wisselend. Het kan zijn dat je buurman in het zelfde huis naast jou een hele ander energie verbruik heeft dan jou. Dat heeft ermee te maken dat hij anders omgaat met het energie verbruik of omdat er mindere mensen wonen in het huis.

Energiekosten en energieverbruik hebben met elkaar te maken. Dit omdat het zo is dat hoe meer energie je verbruikt je uiteindelijk ook meer kwijt bent aan energiekosten.

Je buurman kan dan wel in hetzelfde huis wonen maar een compleet ander verbruik hebben. Misschien heeft hij heel de dag de airco aan staan in de zomer en in de winter heel de dag de verwarming. Als jij dit niet hebt of in mindere mate, dan zal dit veel verschil maken in je verbruik en dus ook in je energiekosten.


Gemiddelde  energieverbruik


Als we kijken naar het gemiddelde energie verbruik van alle huishoudens in nederland dan verbruiken we gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Gemiddeld betaal je daar per huishouden een bedrag van € 1.610,- per jaar voor ( € 980,- aan gas en € 600,-) aan stroom.

Maar dit is het gemiddelde energie verbruik van alle huishoudens. Misschien heb je een gezin met 4 kinderen in een groot huis, of misschien ben je alleenstaand in een 3 kamer appartement.

Dan heb je feitelijk niks aan dit gemiddelde energie verbruik omdat dit niet van toepassing is op jouw situatie. Je zal namelijk met een groot gezin in een groot huis, natuurlijk veel meer energie verbruik hebben dan iemand die alleenstaand is.

Daarom onderstaand een schema waarin veel staat over het energieverbruik per huishouden. De 2 schema's geven het stroomverbruik en gasverbruik in een overzicht per huishouden.

gasverbruik 2021 energie vergelijken energiezaken
Energieverbuik 2021 energiezaken.nl

Verbruik berekenen


Wil je nu weten wat je verbruik zal zijn in jou huishouden. Kijk dan in het overzicht hierboven welk type huishouden bij jou van toepassing is.

Je kan dan je verbruik naast je bestaande verbruik leggen zodat je kan zien of dat je goed bezig bent.

Je huidige verbruik kan je zien op je jaarafrekening of als je een slimme meter hebt kan je dit meestal zien in de app van de energieleverancier.


Energie verbruik nieuwe woning

Wil je energie aanvragen voor je nieuwe woning, dan kan je het energie verbruik uit het overzicht hierboven nemen om energie aan te vragen. Toch blijven de cijfers van het verbruik uit het overzicht gemiddelde van alle huishouden.

Het kan zo zijn dat je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning die volledig geisolleerd is volgens de nieuwe richtlijnen en bouwvoorschriften. Dan kan het zo maar zijn dat jou verbruik aan het einde van het jaar veel lager is dan een soortgelijke woning elders die al veel ouder is. Deze woning zal minder energiezuinig zijn gebouwd, minder isolatie hebben en daardoor meer verbruik hebben.

Hetzelfde is het met hoe je zelf omgaat met energie. Heb je overal in huis energiezuinige lampen ( led ) of heb je nog ouderwetse gloeilampen. Staat de verwarming heel de dag aan, of maak je gebruik van een slimmer thermostaat zodat die pas aangaat als je thuis komt.

Het verbruik hangt ook dus ook af hoe je zelf omgaat met energie. Neem eens een kijkje op onze pagina over energie besparen. Daar staan diverse tips waardoor je jou energieverbruik kan verminderen en zo meer gaat besparen op je maandelijke kosten.

Door kleine aanpassingen in het huis en door slimmer om te gaan met apparaten kan je al jaarlijks flink besparen. Het zijn allemaal kleine aanpassingen die over een langere periode een groot verschil maken.


Verbruik en vergelijken

Weet je nu welk verbruik bij jou huishouden van toepassing is. Dan kan je daarna gaan kijken met de energie bespaar tips of je kan gaan besparen op jou energieverbruik.

Ook kan je gaan kijken of je goedkopere energie kan gaan afnemen van een andere energieleverancier. Hiervoor is het dan belangrijk dat je het huidige verbruik weet of als je gaat verhuizen dat je het verbruik uit het overzicht gebruikt.

In onze energievergelijker kan je jou verbruik invullen en dan vergelijken met alle energieleveranciers. Je kan dan in een overzicht zien welke aanbieder bij het verbruik de goedkoopste is.

Vaak is het zo dat veel huishoudens al jaren bij dezelfde energieleverancier zitten en daardoor elk jaar weer mee gaan met nieuwe prijsverhogingen.

Nieuwe klanten krijgen vaak van de energieleveranciers goedkopere prijzen en kortingen op het aanvragen van energie.

Ga je dus binnenkort verhuizen, begin dan eerst met je verbruik te berekenen en ga dan kijken bij welke energieleverancier je de beste prijs krijgt. Bij veel huishoudens is de prijs  niet het belangrijkste maar willen ze ook graag dat de energieleverancier duurzame energie levert. In onze energievergelijker kan je gemakkelijk zien welke soort stroom je aanvraagt en welke prijzen daarbij horen.


 


Heb je nog energie vragen


Heb je nog andere vragen of het verbruik in jou woning of heb je hulp nodig met andere vragen over energiezaken.

Wij kunnen je helpen met deze vragen. Op onze website hebben wij antwoord op veel energievragen en kunnen wij je helpen als je ergens iets niet begrijpt.

Energiezaken is ontstaan omdat veel huishoudens veel geld kunnen besparen op de energiekosten. Dit door zowel over te stappen op een andere energieleverancier of door slim om te gaan met energie. Beide kunnen jaarlijks flinke besparingen opleveren.

Mocht je vragen hebben laat het ons dan weten dan helpen we je graag.