Tips om je huis koel te houden


Veel tips om je huis koel te houden vind je overal op het internet. Maar werken ze ook echt of wordt je woning alleen maar warmer. Komen er warme dagen aan, of is er al een periode geweest waarin het erg warm is. Dan wil je graag je woning koel houden. Door de warme zomers en de lange dagen waarin het zomerse weer aanhoudt, kan kan het voorkomen dat je dagen of zelf weken na elkaar warm weer hebt. Soms zijn er zelf uitzonderingen waarin het een aantal dagen achtereenvolgens zo warm is dat er sprake is van een hittegolf. Vooral in deze periodes wil je graag je woning koel houden zodat je als je thuis komt niet meteen in een sauna terechtkomt. In onderstaand artikel geven we je tips om je huis koel te houden . En mocht jouw woning al heel erg warm zijn dan kan je met enkele oplossingen toch weer wat verkoeling aanbrengen. De volgende tips kunnen jou helpen om je woning koel te houden en om verkoeling te brengen:


Tips om je huis koel te houden ( succes 😉


 • Hou ramen en deuren gesloten
 • Zonnescherm uit en gordijnen of luxa flex dicht
 • Kook niet binnen
 • Zet apparaten die je niet gebruikt uit.
 • Gebruik geen fohn of stofzuiger
 • Doche met lauw of koud water
 • Laat je woning in de nacht of vroeg in de ochtend doortochten
 • Ventilator aanzetten
 • Kook buiten ( BBQ )
 • Breng isolatie aan
 • Gebruik een airco


Hou ramen en deuren gesloten:


Als het buiten warm weer is en je binnen in huis zit, heb je al gauw de neiging om je ramen en deuren open te zetten. Dit is enkel alleen een goed idee al de temperatuur buiten lager is dan de temperatuur binnen in je huis. Als je namelijk een binnentemperatuur hebt van 24graden en buiten is het 28 graden dan moet je geen ramen en deuren opzetten. Door het openzetten van ramen en deuren komt de warme buitenlucht naar binnen en wordt het alleen maar warmer in huis. Het voelt misschien verfrissend aan als je een beetje tocht door je huis voelt. Alleen is deze lucht die zich door je huis gaat warmer dan de lucht die er al was. Het beste is om je ramen en deuren dicht te houden en te wachten tot het avond wordt en de buitenlucht is afgekoeld. Verderop in dit artikel vertellen we nmeer tips om je huis koel te houden.


Zonnescherm uit, gordijnen, screens en luxa flex dicht om je huis koel te houden


Om te voorkomen dat er nog meer warmte in je woning komt. Doe je er verstandig  aan om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmtestralen binnen in je huis komen. Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van je zonnescherm, gordijnen, screens of luxaflex. Veel woningen hebben een zonnescherm of screens en bijna alle woningen hebben wel gordijnen of luxa flex. Normaal gesproken gebruiken mensen een zonnescherm als ze in de tuin of op het balkon willen zitten. Maar je doet er verstandig aan om ook als je niet thuis bent je zonnescherm te gebruiken. Het voorkomt namelijk dat de zon je huis opwarmt. Een zonnescherm en ook screens voorkomen namelijk dat zonnestralen binnen in je huis komen waardoor je huis opwarmt. Hetzelfde geld met het gebruik van gordijnen en luxaflex. Als je ervoor zorgt dat er geen zonnestralen binnen in je huis komen, voorkom je voor een groot gedeelte dat je huis opwarmt. Om je huis koel te houden zorg er dan voor dat je alle gordijnen in elke kamer dicht doet en de ramen ook.


Ramen en deuren open in de avond of vroeg in de ochtend


Hierboven hebben we al uitgelegd waarom het niet verstandig is om je ramen en deuren open te zetten overdag. Je brengt dan de warme buitenlucht naar binnen en dat is juist niet de bedoeling als je jouw woning koel wilt houden. Wel kan je ervoor kiezen om ‘s-avonds of vroeg in de ochtend de ramen en deuren te openen. Wel is het dan zo dat je wel moet kijken en voelen of de buitentemperatuur is afgekoeld zodat het ook zinvol is. Er zijn natuurlijk altijd wel dagen in het jaar dat het zelfs in de nacht de buitenlucht zo warm en benauwd voelt dat het geen zin heeft. Als de buitenlucht wel is afgekoeld zet dan lekker de ramen en duren voor een uurtje open.  Zodat het lekker kan doorluchten met de verkoelende wind. Zorg er wel voor dat je het ook weer op tijd dicht doet voordat de zon of de warmte weer begint te komen.


Tips om je huis koel te houden: Kook niet binnen!


Misschien een beetje een vreemde tip om je woning of huis koel te houden, maar wel een tip die veel voordeel kan opleveren. Door tijdens hele warme dagen niet binnen te koken voorkom je dat je woning opwarmt. Dit komt doordat er tijdens het koken veel warmte vrijkomt die daarmee de lucht binnenin je woning verwarmd. In de winter is het bijvoorbeeld lekker om de oven aan te zetten.  En dan lekker voor de oven te gaan staan terwijl je een ovenschotel of pizza aan het bereiden bent. Als die dan klaar is dan komt er enorm veel warmte vrij zodra je de ovendeur open doet. In de winter is dat niet heel erg en misschien wel aangenaam, maar in de zomer is dat niet de bedoeling als je jouw woning koel wilt houden. Warme lucht uit de oven en stoom warmte straling van het fornuis kan je dan beter vermijden. Het makkelijkst is het dan om bijvoorbeeld iets te bestellen, een koude salade te maken of om gewoon lekker buiten te koken. Misschien is dit voor veel mensen een mooi excuus om zoveel mogelijk te gaan BBQ in die hete zomerdagen. Op dit moment zijn er ook leuke aanbiedingen waarbij je een BBQ krijgt als energiecadeau. Kijk op de volgende pagina voor de lopende energieaanbiedingen: https://www.energiezaken.nl/energiecadeau

of op www.energiecadeau.com

Weber BBQ energiezaken


Isoleer je woning


Door het isoleren van je woning pak je eigenlijk al meerder punten aan om te zorgen dat je woning koel blijft. Naast dat je de warmte buiten houd zorg je er ook voor dat je de koele lucht binnen houd. Daarnaast is het ook zo dat het isoleren van je woning vaak terugkomt in artikelen om te besparen op energiekosten of het energieverbruik te verminderen. Om het even kort uit te leggen is het isoleren een goede manier om de warmte buiten te houden. Net zoals dat in de winter is om de kou buiten te houden. Is jou woning niet goed geïsoleerd? Dan merk je dat gauw in de winter, dan blijft de warmte niet hangen en verdwijnt waardoor je continue aan het stoken of verwarmen bent. En vaak voel je de koude tocht door je huis gaan en voelt alles in huis koud aan. Eigenlijk werkt dit ook in de zomer alleen dan wil je graag dat je woning koel blijft. Als het dan niet goed geïsoleerd is komt de warme lucht snel naar binnen en verdwijnt de koele lucht. Vaak is het zo dat veel mensen heel de dag met bijvoorbeeld een airco de woning proberen te koelen. Helaas is die van korte duur omdat deze koele lucht er ook snel weer uit gaat omdat het slecht is geïsoleerd. Heb je wel een goed geïsoleerd huis, voorkom dan dat de lucht in huis warm wordt door de ramen open te zetten of te gaan koken. Hierdoor verwarm je de binnenlucht en omdat je huis goed is geïsoleerd, blijft deze warme lucht ook weer hangen.

Er zijn veel manieren om je huis te isoleren, van grote tot kleine aanpassingen aan je woning. Wil je ook je huis koel houden? Kijk wat voor jou interessant en haalbaar kan zijn op deze pagina over isoleren


Gebruik een ventilator


Wil je graag een frisse wind door de ruimte dan is een ventilator een goedkope en makkelijke manier om je huis koel te houden te zorgen. Het verbruik van een ventilator is er erg laag en daardoor een goedkope manier om je ruimte te voorzien van een verfrissende wind. Ik spreek niet van een koele wind omdat feitelijk een ventilator niks anders doet dan verplaatsen van de lucht. Het voelt wel aan alsof het frisser is enkel is de lucht niet anders dan de rest van de ruimte. Een ventilator verplaatst enkel de lucht binnen de ruimte, en maakt daardoor de ruimte niet koeler. Waarschijnlijk heb je dit nog nooit zo bekeken maar het is uiteindelijk wel zo. Op het moment dat je de ventilator uitzet is de verfrissende wind verdwenen en is de warmte in de ruimte nog precies hetzelfde. Wat wel kan helpen is om in de nacht of vroeg in de ochtend als het buiten nog koel is. Een raam open te zetten en de ventilator aan, dan zorg je wel dat de ventilator de koele buitenlucht door je ruimte blaast.

Ook kan een natte doek voor een ventilator helpen voor een extra verfrissende wind. Overdag is het vaak geen goed idee om een raam open te zetten en de ventilator aan. Dan breng je alleen maar meer warme lucht naar binnen en verwarmt de ruimte nog meer op.


Zet apparaten uit die warmte afgegeven


In de warme dagen wil je dus voorkomen dat je woning zo koel mogelijk aanvoelt. Door gebruik te maken van kleine aanpassingen of gebruiken kan je er al voor zorgen dat er minder warmte naar binnen komt. Wat veel mensen niet weten is dat ook hele kleine aanpassingen een klein verschil kunnen maken. Deze kleine aanpassingen komen ook veel voor in bespaartips om te besparen op energieverbruik. Een aanpassing is om apparaten die veel warmte afgeven uit te zetten of om die niet te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de wasdroger ( je kan je was buiten drogen ) gebruik van de oven, de computer die heel de dag aan staat. Veel apparaten staan vaak aan op momenten dat ze niet gebruikt worden en dat is zonde. Naast dat die energieverbruik kost is het ook zo dat deze apparaten warmte afgegeven binnen in je woning. Zet daarom apparaten die je niet gebruikt gewoon uit en zoek voor apparaten die veel warmte afgegeven een alternatief. Kijk ook eens goed naar de koelkast en de vriezer. Vaak staan die naast elkaar zonder dat daar ruimte tussen zit. Of ze staan tegen de muur aan met de achterkant.  Deze apparaten hebben ruimte nodig om de warmte kwijt te kunnen. Zorg dus voor voldoende ruimte tussen deze apparaten vooral in de zomer. Heb je een extra koelkast of vriezer en gebruik je deze niet. Kijk dan of die wellicht uit gezet kan worden. Een bijna lege koelkast of vriezer heeft veel moeite om te koelen omdat er dan te weinig massa in zit. Het kan je veel geld besparen en ook warmte als je deze kan uitzetten.


Gebruik een airco


Wil je echt verkoeling in je woning en helpen bovenstaande tips niet genoeg. Dan kan je altijd kiezen voor een airco. Met een airco kan je naast een ruimte verkoelen ook een ruimte verwarmen. Vaak is het zo dat veel mensen de airco gebruiken om een huis te verkoelen. Net zoals een airco in de auto zorgt de airco in de woning ervoor dat er koele lucht naar binnen komt. Eigenlijk zet de airco de warmte lucht in de ruimte om naar koele lucht. Op dit moment zijn airco’s erg populair en met name de mobiele airco. Deze kan je namelijk zelf neerzetten in een ruimte die je wilt koelen en zo ben je dus erg flexibel in het gebruik ervan. Naast de mobiele airco heb je ook nog de vast airco’s die bijvoorbeeld aan de wand of in het plafond hangen. Deze zogeheten split-airco’s zijn niet mobiel dus daarvan moet je goed bepalen waar je die wilt plaatsen. Veel vast airco’s hangen bijvoorbeeld in slaapkamers zodat mensen goed kunnen slapen in de zomer.

Mocht je voor een airco willen kiezen kijk dan even op de volgende pagina’’ over meer informatie over airco’s en de verschillen ertussen.

Daarnaast hebben we nog een pagina over wat het verbruik van de airco is.


Douche met lauw of koud water


Als het erg warm is dan kan een lauwe of koude douche voor jezelf een prettig gevoel geven als verkoeling. Daarnaast kan het douchen ook helpen om minder warmte in je huis te brengen. Als je een warme douche neemt komt er ook veel stoom en warmte vrij, terwijl bij een lauwe of koude douche dit minder het geval is. Korter douchen kan ook een uitkomst zijn en kan tevens helpen bij het besparen op je energieverbruik.


Tips om je huis koel te houden en tegelijk besparen op je energieverbruik?


Heb je na het lezen van dit artikel de smaak te pakken wat betreft meer energiezuinig leven. Je zit dat door het slim omgaan met warmte en koele lucht je veel energie kan besparen. Dit werkt ook in de koude maanden. In de koude maanden probeer je eigenlijk zoveel mogelijk warmte binnen te houden zodat je minder energie hoeft te verbruiken om je woning op te warmen. Wil je meer tips om te besparen op jou energieverbruik kijk dan eens op onze pagina: tips om te besparen op je energiekosten