ZZP energie en zakelijke energie

Je bent waarschijnlijk net een bedrijf begonnen en daarom kan je jezelf nu zelfstandige of zzp er noemen. Ook mensen die een BV zijn gestart zijn startende ondernemers. Met het starten van een bedrijf komen er ook veel vragen? Bijvoorbeeld wat te doen met mijn energiecontract. Daar willen we graag wat antwoorden op geven zodat je de juiste keuzes kan maken.

Zakelijk energie contract afsluiten?


Je bent dus net zelfstandig ondernemer geworden en je bruist van de ideeën om je onderneming van de grond te krijgen. Veel ondernemers rennen als eerste meestal naar de telefoonwinkel om een nieuwe smartphone te kiezen. Maar naast de leuke dingen zijn er ook nog de belangrijke dingen. En een van die belangrijke dingen is het regel en afsluiten van een energiecontract. Maar dat hoeft niet altijd. Het is namelijk zo dat maar liefst 200.000 bedrijven jaarlijks in worden geschreven bij de KvK. En daarvan zijn er heel veel startende bedrijven die gewoon vanuit huis het bedrijf gaan opstarten.

Veel ondernemers blijven ook gewoon werken vanuit huis of hebben het eigen bedrijf naast de andere baan. Het is dan zeker niet nodig als je vanuit huis werkt of het bedrijf aan huis hebt om dat te veranderen in een zakelijk energie contract.

Ben je ondernemer geworden en heb je een nieuw pand of een nieuwe winkel gehuurd of gekocht. Dan is het wel verstandig om voor een zakelijk contract te kiezen.

Ondernemer vanuit huis


In dit geval gaan we even dieper in op de ondernemer die vanuit huis werkt. Waarschijnlijk heb je al een energiecontract afgesloten voor je eigen woning. Het is daarom niet nodig om zakelijk contract af te sluiten voor je onderneming. Het is zelf zo dat veel beginnende ondernemers helemaal niet veel energie gebruiken op het moment van de start en wellicht nog zoekende zijn naar hoe ze het precies allemaal gaan doen.

Omdat een consumenten energiecontract over het algemeen goedkoper is dan een zakelijk contract, kiezen ook veel mensen gewoon om dit zo te houden. Zakelijk energie heeft meestal een grotere energiemeter en een grotere gasmeter omdat zakelijk energie meestal wordt geleverd aan bedrijven in kantoorpanden, winkels of bedrijfspanden. Je bent dan over het algemeen ook meer geld kwijt maandelijks aan de leveringskosten. Een grote zakelijke energie aansluiting heb je niet nodig als je gewoon vanuit huis gaat werken. zie ook deze link met uitleg https://www.zzp-nederland.nl/

Wil je gelijk starten met je onderneming dan heb je dus geen apart energiecontract nodig om vanuit huis te gaan werken. Je kan dus gewoon vast start er er een succes van maken.

Voordelige energiecontract als ondernemer


Mocht je willen weten of je op dit moment een voordelige energieleverancier hebt, of wil je besparen op je maandelijkse kosten? Vergelijk dan jou kosten op onze vergelijker en kijk direct of je kan besparen. Soms kom je er bij het vergelijken achter dat je al enkele honderden euro’s kan besparen. Dat geld kan je dan goed gebruiken bij het starten van je onderneming

Mocht je nog meer tips nodig hebben om alvast een vliegende start te maken met je onderneming kijk dan op onze pagina met onze 12 tips voor het besparen op energiekosten 12 tips voor energiebesparing in huis

Voordelen zakelijk energiecontract?


Daarnaast is het ook zo dat als je een zakelijk contract afsluit je niet de voordelen hebt van een consumenten energiecontract. Deze voordelen zijn dat je sowieso een wettelijke bedenktijd hebt van 14 dagen, je tussentijds kan opzeggen ( soms met een vastgesteld opzegvergoeding ) en dat je niet steeds stilzwijgend jaarlijks wordt verlengd.  Als je zou kiezen voor een zakelijk contract, dan zit je bij het afsluiten direct voor een paar jaar eraan vast, zonder dat je bedenktijd hebt. Daarnaast is het ook zo dat als je eerder het contract wenst op te zeggen omdat je bedrijf wilt stoppen je wellicht een grote opzegvergoeding moet betalen. Dat is niet de moeite waard.

Heb je uiteindelijk besloten om je onderneming te staken en heb je een consumenten energie contract. Dan blijf deze natuurlijk gewoon doorlopen omdat die op jou prive naam staat. We gaan we dan vanuit dat je gewoon in huis blijft wonen en je onderneming stopt.

Energiekosten declareren in de boekhouding van de onderneming.


Wil je de energiekosten opnemen in je boekhouding. Dan biedt de belastingdienst de mogelijkheid om een gedeelte van de energiekosten in de administratie op te nemen. Daarvoor moet u wel aan een aantal vereisten, voorwaarden of verplichtingen voldoen.

Zo moet u op het opgegeven adres zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De Belastingdienst kijkt bovendien naar uw zelfstandigheid, inkomen en hoeveel van dat inkomen in de werkruimte is verdiend. Wilt u dat de Belastingdienst uw werkruimte als een zelfstandige werkruimte aanmerkt, dan moet die werkruimte een eigen op- of ingang hebben, voorzien zijn van sanitaire voorzieningen (toilet en watervoorzieningen) en aan derden verhuurbaar zijn.

Het energieverbruik van apparatuur kan ook voor aftrek in aanmerking komen. Omdat dit onderwerp complex kan zijn en nogal eens verandert, is het raadzaam daarvoor te overleggen met uw belastingadviseur of boekhouder. De mogelijkheid bestaat er natuurlijk om om maandelijks een bedrag aan de privé houdhuisrekening over te makken als onkostenvergoeding voor het gebruik alle gemakken die het thuiswerken met zich meebrengt.

Wellicht kan je boekhouder hier een passende oplossing voor verzinnen.

Zakelijk energie afsluiten


Ben je ondernemer geworden en heb je een aparte ruimte gehuurd of een winkel gekocht. Wat een spannende tijd is dat. Voor deze doelgroep is het goed om te weten dat veel van deze ruimtes voorzien zijn van grotere aansluitingen dan woningen. Daarbij horen dan ook andere energiecontracten dan bij woningen. Je kan hiervoor dan ook geen consumentencontract afsluiten. De maandelijkse leveringskosten zijn over het algemeen altijd hoger omdat de aansluitingen groter zijn. Het energiecontract wat je gaat afsluiten zal geheel op je zakelijke naam komen omdat je vanuit een andere locatie de onderneming gaat draaien.

Wil je meer weten over het afsluiten van zakelijke energie. Kijk dan op onze pagina voor zakelijk gebruik en zakelijke energie. Daar helpen we je graag bij het selecteren van de juiste energieleverancier voor jou onderneming.