Waar moet ik opletten bij energievergelijken


Wil je graag hulp bij het energievergelijken, en wil je weten waar je precies allemaal op moet letten als je wilt gaan vergelijken. In dit artikel gaan we kijken waar je als consument op moet letten als je een nieuw energiecontract wilt afsluiten. Je kan namelijk op zoek zijn de voordeligste prijs, of de duurzaamste energieleverancier, of een combinatie van beide. Na dit artikel weet je precies waar je op moet letten als je energie gaat vergelijken.

Waarom energie vergelijken


Energievergelijken is een mooie manier om maandelijkse geld te besparen. Dat is meestal de reden dat veel mensen een energievergelijking willen doen. Bij een energievergelijking ga je de prijzen vergelijken die alle aanbieders op dat moment hanteren. Hierdoor krijg je gemakkelijk een overzicht van de energieleveranciers die bij jou energie kunnen leveren en de prijs wat je zal gaan betalen voor de energie.

Voor veel mensen is de prijs een belangrijke reden om te gaan vergelijken. Door de vele energie aanbieders en energie acties zijn er altijd veel bewegingen in de energiemarkt. Veel aanbieders willen dan ook graag dat je klant wordt, en proberen met energie cadeaus en acties jou als consument over te halen om een energiecontract bij ze af te sluiten.

Klimaat


Naast de prijs die je voor de energie gaat betalen is er de laatste tijd ook veel aandacht voor het klimaat. Veel aanbieders zijn hier ook van bewust en weten dat veel mensen ook graag een steentje willen bijdragen aan het milieu. Hierdoor is groene energie of duurzame energie ook erg gewild. Groene of duurzame energie, is energie die door middel van hernieuwbare energiebronnen wordt opgewekt. Meestal is deze duurzame opgewekte energie duurder dan de tradionale opwekte grijze energie. Maar dit verschil in prijs neemt wel steeds af. Hierdoor wordt de prijs van groene duurzame energie steeds intressanter voor mensen die enkel en alleen naar de prijs kijken.

Energie vergelijken voor de voordeligste prijs


Wil je energie gaan vergelijken voor de goedkoopste prijs, en daarmee maandelijks geld willen besparen. Dan zou je bij het energievergelijken alleen moeten kijken naar de prijs die je betaald voor de energie die je gaat afnemen. Het invullen van de energievergelijking is erg makkelijk en voor iedereen te doen. Maar laten we voor de zekerheid de stappen nog even doornemen zodat je zeker weet welke energieleverancier voor jou geschikt is als je enkel de voordeligste prijs wilt betalen voor energie.

Invullen energievergelijking waar opletten


Het invullen van de energievergelijking is vrij simpel, allereerst voor je de postcode en huisnummer van je huidige woning of toekomstige woning in. Daarna heb je de mogelijkheid om je gebruik in te vullen. Dit kan door op de icoontjes te klikken met het huishouden waar jou situatie van toepassing is.

Het kan ook zijn dat je precies weet wat je verbruik is op jou adres. Kies dan voor de optie ”vul je exacte verbruik in”. Je exacte energieverbruik kan je vinden op je energierekening en jaaroverzicht van je huidige energieleverancier. Heb je die niet bij de hand of weet je het verbruik niet precies, maak dan gebruik van de icoontjes of neem een kijkje op de pagina over energieverbruik.

Hierin staat meer informatie over het energieverbruik per type huishouden en soorten woning. Let wel op als je deze verbruiken gaat toepassen. Deze verbruiken zijn gebaseerd op gemiddelde. Het kan dus zo zijn dat jou verbruik veel minder is dan is aangegeven in het overzicht. Dit kan omdat je woning nieuw is en en daardoor beter is geisolleerd. Het tegenovergestelde is ook mogelijk dat je eventueel meer gaat betalen omdat jou woning helemaal niet goed geisoleerd is en daardoor meer energieverbruik heeft.

Het mooiste zou dus zijn om het verbruik van afgelopen jaar in te vullen voor een exacte prijsvergelijking. Bij een nieuwe woning kan je inderdaad uitgaan van een de gegevens van het gemiddelde verbruik.

Energie vergelijking starten


Als je deze gegevens dus hebt ingevuld kan je de energievergelijking starten door op ”energie vergelijken” te klikken. Het vergelijkingssysteem vraagt nu bij alle energieleveranciers de prijzen op. Dit gebeurd op basis van jou adres en verbruik, en maakt hier een duidelijk overzicht van. Het overzicht loopt altijd van de goedkoopste energieleverancier naar de duurste energieleverancier. Je kan dan precies zien bij welke energieleverancier je de goedkoopste prijs betaald.

Door op de knop ”meer informatie” te klikken. Kan je direct dit contract afsluiten op de pagina van de energieleverancier. Ook is het mogelijk dat je direct een scherm ziet waar je de gegevens kan invullen voor het aanvragen van energie.

Als je graag geld wilt overhouden aan het eind van de maand en wilt besparen op je energierekening, dan is het ook slim om te kijken naar andere energiebesparende maatregelen die je kan nemen. Je kan diverse maatregelen nemen om te besparen op energie. Om het je gemakkelijk te maken kan je een kijkje nemen op onze pagina met de 12 tips voor energiebesparing in huis.

Groene duurzame energie


Wil je graag een groene duurzame energieleverancier maar toch weten welke prijzen daar bij horen. Dan is het ook slim om dit te vergelijken met de energievergelijker. Door de te kiezen voor een groene duurzame energieleverancier ben je goed bezig met het klimaat. Daarnaast help je mee om minder fossiele brandstof te gebruiken voor het opwekken van energie. Veel energieleveranciers die in het verleden altijd fossiele brandstof hebben gebruikt voor het opwekken van energie beginnen ook in te zien dat veel consumenten voor groene energie kiezen.

Op dit moment zijn er energieleveranciers die enkel groene duurzame energie leveren, maar ook zijn er energieleveranciers die een combinatie van grijze en groene energie leveren. Dan kan je denken aan groene stroom en grijs gas, of grijze stroom en CO2 gecompenseerd gas. Voor de energievergelijking is het daarom belangrijk wat je precies van een energieleverancier verwacht. Op onze site staat een artikel over ”de beste energieleverancier”. Hierin leggen we uit dat ieder huishouden zelf moet kijken welke energieleverancier het beste bij hun woonsituatie past, en dat dit voor elk huishouden anders kan zijn.

groene duurzame energieleveranciers vergelijken, waar moet ik opletten


Wil je uiteindelijk enkel de energieprijzen vergelijken van duurzame groene energieleveranciers, dan werkt dit op dezelfde manier als eerder uitgelegd. Door je postcode en huisnummer in te vullen, gevolgd door het verbruik. Kan je door op ”energie vergelijken” te klikken, op basis van jou adres en verbruik de prijzen gaan inzien van alle energieleveranciers. Enkel willen we op dit moment enkel de energieleveranciers zien die groene en duurzame energie leveren.

In het overzicht kan je aan de linkerkant de optie aanklikken dat je enkel en alleen duurzame / groene aanbieders wilt zien. Klik daarop en zie welke aanbieders enkel groene duurzame energie leveren. Het overzicht is ook weer op prijsstelling ingericht zodat je bovenaan de voordeligste aanbieder hebt.

Waar moeten we nog meer opletten bij energievergelijken?


Naast de energieprijs en de herkomst van de energie zijn er nog enkele dingen waar je op kan letten bij het vergelijken van energie. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken of je niet nog een energiecontract hebt met een looptijd. En of er misschien nog leuke welkomstaanbiedingen zijn die interesant voor je zijn

Heb je nog een lopend energiecontract?


Als je nog een lopend energiecontract hebt bij een energieleverancier is het verstandig om eerst te kijken hoelang deze nog doorloopt. Mocht je namelijk willen overstappen naar een voordelige of duurzame energieleverancier en je hebt nog een contract voor een bepaalde periode. Dan kan je huidige energieleverancier je een opzegvergoeding of opzegboete in rekening brengen. Dit kan een energieleverancier doen als jij eerder dan afgesproken het energiecontract opzegt. Je voordeel wat je kan behalen met overstappen kan dan weer opgaan aan het betalen van deze boete. En dat is zonde. Kijk dus voordat je overstapt of je nog een contract hebt met een looptijd. Het is dan raadzaam om te wachten dat deze termijn is afgelopen. Het is trouwens niet altijd dat een energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengt bij eerder beeindigen van een contract. Voor de zekerheid zou je hiervoor contact kunnen opnemen met je huidige energieleverancier. Zie ook onze pagina met meer informatie over opzegvergoeding

Energiecadeau of cashback bij aanvragen energie


Ga je energievergelijken en heb je de energieleverancier gevonden waar je graag energie wilt aanvragen. Je kan dan altijd nog kijken of er leuke extra te krijgen zijn als je een nieuw energiecontract afsluit. Je kan dan bijvoorbeeld een cadeaubon of een huishoudelijk apparaat cadeau krijgen als je een energiecontract afsluit. Ook heb je bij veel energieleveranciers, zogehete ”cashback” acties. Bij deze actie krijg je aan het einde van je contract ( 1of 3 jaar )een bedrag retour. Zodat je uiteindelijk nog voordeliger uit bent. Maar let goed op, mocht je eventueel bij moeten betalen omdat je verbruik te hoger was dan zullen ze dit bedrag daar uiteindelijk mee verrekenen. Laat je dus niet verleiden om een energiecontract af te sluiten enkel als je daar een energiecadeau als een cadeaubon mee krijgt. Wellicht betaal je die cadeaubon uiteindelijk zelf, en had je beter kunnen kiezen voor de voordeligste aanbieder. Over het algemeen zijn het de grote energieleveranciers die veel van deze acties hebben om klanten over te halen om klant te worden. Kijk op deze pagina voor de lopende energiecadeau en welkomstcadeau’s

Waar dus opletten bij energievergelijken?


Waar je dus op moet letten bij het energievergelijken hebben we hierboven beschreven. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat je ook een goed gevoel hebt bij het overstappen of het aanvragen van een energiecontract bij een energieleverancier. Mocht je bij ons de energievergelijking doen en energie aanvragen, dan heb je altijd 14 dagen bedenktijd en kan je kosteloos annuleren. Dit geld ook voor overstappen van energieleverancier. Wel zo makkelijk als je achteraf twijfelt of het niet goed voelt. Als extra zeggen wij ook het oude contract voor je op, zodat je daar ook geen omkijken meer naar hebt

Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op dan kijken we samen wat je voor je kunnen betekenen.

Wil je energie gaan vergelijken. Klik dan op onderstaande button en kijk gelijk hoeveel je kan besparen.